Onko kalkkimaali maineensa veroinen? Lever kalk målfärgerna upp till sitt rykte?

Ostin viime viikolla (vihdoinkin!) Annie Sloanin kalkkimaaleja. Olen jo pidemmän aikaa palanut halusta päästä kokeilemaan näitä maaleja josta kaikki internetin ’tee-se-itse’ sivut tuntuvat puhuvan (lue: Pinterest). Huhujen mukaan nämä olisivat täysin idiootti varmoja maaleja joita kuka tahansa osaa käyttää eikä se vaadi mitään esikäsittelyäkään.

Liian hyvä ollakseen totta! Vai onko?

Tässä tulee siis kuvakooste kokeilustani.

Käyttämäni tarvikkeet:

 • 3kpl Annie Sloan’s chalk paint värejä; old violet, old ochre ja provence.
 • 1 vanha tuoli joka oli kipeästi uuden maalikerroksen tarpeessa.
 • 2kpl astioita (purkin kansia) johon kaadoin maalin, sekoitukseen tai vedellä laimentamiseen.
 • 1 sivellin.
 • 3kpl rättiä.
 • Huonekalu vahaa (väritön).
 • 2kpl vaahtomuovi sientä.

Förra veckan köpte jag (äntligen!) några Annie Sloan kalk målfärger. Jag har redan en längre tid velat prova domhär färgerna som alla internets ’gör-det-själv’ sidor tycks prata om (läs: Pinterest). Enligt rykten lär det vara en idiot säker målfärg som vem som helst kan använda och kräver inte några som hällst förberädelser.

För bra för att vara sant! Eller är det?

Här följer en dokumentation på mitt test.

Vad jag andvände för redskap:

 • 3st Annie Sloan’s chalk paint färger; old violet, old ochre och provence.
 • 1 gammal stol som var i behov av ny målfärg.
 • 2st skålar (burk lock) där jag hälde färgen för att blanda eller späda ut med vatten.
 • 1 pensel.
 • 3st trasor.
 • Möbel vax (färglös).
 • 2st skumgummi svampar.

IMG_20160818_155140Ostin nämä kolme väriä 1dl purkeissa ja tämän Room recipes kirjan. Kirja oli todella positiivinen yllätys, se ei sisällä paljon maalaus tekniikkaa vaan enemmän sisustus tyyleistä.

Jag köpte dessa tre färger i 1dl burkar samt denhär Room recipes boken. Boken var en väldigt positiv överraskning, den innehåller inte mycket om målnings tekniker utan handlar om inrednings stilar.


Vasemalla tuoli ennen mitään käsittelyä. Vaikka ohjeissa sanotaan ettei pohja vaadi mitään ennakko käsittelyä, päätin silti poistaa vanhan hilseilevän maalikerroksen siklillä ja hiekkapaperilla. Oikealla kuva ilman vanhaa maalikerrosta.

Till vänster en bild på stolen utan någon behandling. Även om det står i instruktionerna att det inte krävs någon som hällst förhands behandling, så skrapade jag bort den gamla flagnande färgen med sickling och sandpapper. Till höger en bild utan den gamla målfärgen.


Ensimmäisen kerroksen maalasin Old violetilla johon olin sekoittanut hieman Provencea (vasen kuva). Toisen kerroksen maalasin ohuelti Old ochrella jonka olin laimentanut vedellä (oikea kuva). En halunnut sen peittävän kaunista sinistä sävyä. Tässä vaiheessa kuvittelin jo pilanneeni kaiken koska sininen peittyi eikä vaalea väri ollut niin tasaisen läpikuultava kuin olin päässäni kuvitellut sen olevan.

Första lagret målade jag med Old violet som jag hade blandat med en liten skvätt Provence (vänster bild). Det andra lagret målade jag med Old ochre som jag hade spätt ut med vatten (höger bild). Jag ville inte att den fina blåa färgen skulle täckas helt. Vid det här laget trodde jag att allt var förstört, eftersom den ljusa färgen var inte så jämnt genomskinlig som jag hade förestält mig att den skulle vara.


Kaikki ei ollut vielä menetetty! Pienen ”vanhentamis käsittelyn” jälkeen tuolin väri näytti taas aika kivalta. Ohjeissa neuvotaan vanhan vaikutelman aikaan saamiseksi käyttämään hienoa hiekkapaperia. Se toimii varmasti hyvin myös, mutta itse käytin kosteaa rättiä ja kuivaa vaahtomuovi sientä. Ensi kerralla kokeilen miltä lopputulos näyttää jos toista kerrosta ei laimenna vedellä.

Allt var dock inte än förlorat! Efter en liten ”föråldrings behandling” såg stolens färg igen riktigt bra ut. I instruktionerna sägs det att för att få möbeln att se gammal ut kan man dra på med fint sandpapper. Det fungerar säkert bra, men jag använde en fuktig trasa och en torr skumgummi svamp. Nästa gång skall jag prova hur det ser ut om det andra lagret inte är utspätt med vatten.


Tässä valmis tuoli vahauksen jälkeen. Vahaus ei ole pakollinen, mutta omasta mielestäni huonekaluun on mukavampi koskea vahauksen jälkeen ja se syventää väriä hieman. Uskon vahauksen pidentävän maalin kestoa, en ole myöskään varma irtoaako vahaamaton kuivunut väri esim. vaatteisiin?

Här är den färdiga stolen efter vaxandet. Det är inte nödvändigt att vaxa den målade möbeln, men jag tycker själv att den vaxade ytan är behagligare och den gör färgen lite djupare. Jag tror att vaxandet gör ytan hållbarare, är lite osäker på om det lossar färg från en ovaxad målad yta på t.ex. kläder?


Eli ihan hyvin meni! Kokeilusta opin:

 • Väri on tosiaan hyvin peittävää, yksikin kerros voi riittää.
 • Väri oli helpompaa levittää ja selvästi riittoisampaa kun sitä oli jatkettu vedellä.
 • Kuivui nopeasti.
 • Jos maalattava pinta on sileä (esim. lakattu) niin varmasti onnistuu ilman esivalmisteluita.

 

Slutet gott allting gott! Här är vad jag lärde mig:

 • Färgen är väldigt täckande, räcker säkert med ett lager.
 • Färgen är lättare och drygare när den späds ut med vatten.
 • Torkade snabbt.
 • Om yan som skall målas är slät (t.ex. lackad) så klarar man sig säkert utan förberädelser.

Save

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: